Pelan Induk Teknologi Hijau dilancar
article printer email
Tarikh Berita : Khamis, 12 Oktober 2017
Pelan Induk Teknologi Hijau (GTMP) telah dilancarkan oleh Datuk Seri Panglima Dr Maximus Johnity Ongkili, Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air  pada 12 Oktober 2017 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC).

GTMP dijangka melonjak pertumbahan teknologi hijau negara dengan pulangan sebanyak RM180 billion dan lebih 200,00 peluang pekerjaan menjelang 2030.

GTMP menggariskan rangka strategik bagi pembangunan teknologi hijau bagi mewujudkan ekonomi dengan penggunaan karbon yang rendah dan sumber yang cekap. 

GTMP akan menjadi petunjuk kepada masa depan yang lebih mesra alam dengan meletakkan asas bagi perubahan  menyeluruh dalam pembangunan sosiekonomi yang mematuhi prinsip kemapanan. Dengan ini, GTMP akan menghasilkan keputusan jangka panjang yang berkesan bagi mengukuhkan kedudukan Malaysia sebagai peneraju pergerakan hijau global selaras aspirasi Transformasi Nasional (TN50).
Kongsi Halaman Ini :
Sorotan Penting
image Resolusi Meningkatkan Kecekapan Perkhidmatan Bekalan Air Selanjutnya
image Dialog TN50 Green Selanjutnya
image SABAH AKAN MENDAPAT BEKALAN ELEKTRIK LEBIH BAIK MENJELANG 2020 Ribuan warga Sabah membanjiri Suria Sabah Mall di sini hari ini sempena Hari Terbuka Bekalan Elektrik Sabah anjuran Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air... Selanjutnya
 
Pengguna Atas Talian : onlineonline
Statistik Pelawat : totaltotaltotaltotaltotaltotaltotal
 
Tarikh Akhir Kemaskini : 15/02/2018
Hakcipta © 2014 Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air
Paparan terbaik menggunakan Mozilla Firefox dengan resolusi skrin 1024 x 768